Keczup z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do mięs, ryby czy nawet na kanapki lekko sladkawy smak z nutka octu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg dyni,
    1,3kg cebuli,
    1/2 szklanki octu,
    540g koncentratu pomidorowego 30%,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyi soli,
    1 łyżka stołowa pieprzu,
    1,5 łyżki stołowej mielonej papryki słodkiej,
    1 łyżka oregano,
    1 łyżka bazylii

Keczup z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli chcemy uzyskać ostry smak dodajemy trochu wiecej pieprzu lub mielonej, ostrej papryki.
    Dynie obieramy ze skórki i oczyszczamyz pestek, kroimy w kostke, cebule równierz obieramy i kroimy w plastry. Dynie i cebule wrzucamy do garnka, wszystko solimy i pozostawiamy na 3 godziny mieszajac co jakis czas. Po tym czasie ten sam garczek stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy az dynia bedzie miekja, w razie koniecznosci mozna podlac woda. Po ugotowaniu sie dyni.i cebuli wszystko mielimy blenderem, dodajemy reszte składników, dokładnie mieszamy i wkladamy do słoików. Pasteryzujemy ok 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy