Ruskie kluski

4.98 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

    250 g białego sera

    mała cebulka

    jajko

    ok 1/2 szkl mąki pszennej

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (161 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Kulki

Ruskie kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

    Podawać okraszone zeszkloną cebulką lub podsmażonym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (185 ocen)

kluski ruskie

To może cię zainteresować