Na rurki ( 20 sztuk )
250 g mąki pszennej typ 500
125 g margaryny do pieczenia
125 g gęstej ( kwaśnej ) śmietany 12 %
1 szczypta cukru
Na krem :
100 g masła ( miękkiego )
350 ml mleka
cukier do smaku
1 żółtko
1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie robota z nożem do siekania umieścić składniki na ciasto i siekać aż wszystko się połączy.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
2.Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń.
2/3 mleka zagotować w garnku z cukrem a resztę mleka wymieszać z żółtkiem i mąkami.
Gdy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
3.Po upływie potrzebnego czasu wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i wałkować na prostokątne placki o grubości około 1,5 mm.
Foremki do rurek natłuścić olejem.
Placek pociąć radełkiem lub nożem na 10 pasków i nawijać każdy na foremkę zaczynając od węższej strony do szerszej tak aby ciasto nachodziło na siebie.
Foremkę z ciastem tak chwycić aby łączenie było na górze i obtoczyć rurkę w cukrze a potem łączeniem do dołu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
4.Rurki piec około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczone wystudzić i zdjąć z foremek
Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać aż masa będzie gładka.
Za pomocą szprycy napełnić rurki kremem.
Smacznego.
Komentarze