Rurki z domowym budyniem

4.51 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwe do zrobienia domowe ciastka. Potrzebne są tylko foremki-rurki. Dzieci bardzo lubią ciastka z takim domowym budyniem. Bez dodatkowych zapachów. Dorośli też chętnie się nimi częstują.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    125 g masła roślinnego
    100 g śmietany 18%
    masło do posmarowania foremek-rurek

    jajko do posmarowania
    gruby cukier

    1/2 l mleka
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Rurki

Rurki z domowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki pszennej, masła roślinnego, śmietany zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min. Podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wałkować na placek. Pokroić w paski i tymi paskami z ciasta owijać foremki- rurki. Rurki- foremki wcześniej posmarować masłem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 min. Po upieczeniu rurki schłodzić na kratce i zdjąć z foremek.
    Zrobić kogla-mogla z jajek i cukru. Dodać mąkę. Masę wlać do gotującego się mleka z masłem. Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje. Budyń lekko schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Napełnić rurki budyniem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować