Łatwe do zrobienia domowe ciastka. Potrzebne są tylko foremki-rurki. Dzieci bardzo lubią ciastka z takim domowym budyniem. Bez dodatkowych zapachów. Dorośli też chętnie się nimi częstują.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mąki pszennej
125 g masła roślinnego
100 g śmietany 18%
masło do posmarowania foremek-rurek
Rurki z domowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki pszennej, masła roślinnego, śmietany zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min. Podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wałkować na placek. Pokroić w paski i tymi paskami z ciasta owijać foremki- rurki. Rurki- foremki wcześniej posmarować masłem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 min. Po upieczeniu rurki schłodzić na kratce i zdjąć z foremek.
Zrobić kogla-mogla z jajek i cukru. Dodać mąkę. Masę wlać do gotującego się mleka z masłem. Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje. Budyń lekko schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Napełnić rurki budyniem.
Smacznego.
Komentarze