Rumowe morele nadziewane marcepanem

0 (0 ocen)

Małe słodkości, które mogą być miłym upominkiem światecznym dla najbliższych

Składniki:

  • 20 sztuk moreli suszonych (ważne, żeby były elastyczne i mięsiste)
    70-80 g gotowej masy marcepanowej (może być chlebek marcepanowy)
    80-100 ml rumu
    1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
    suszone śliwki, orzechy laskowe, duże rodzynki – jeśli zostanie jeszcze polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rumowe morele nadziewane marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele naciąć ostrym nożem tak, aby powstała kieszonka do nadziewania. Zalać je rumem i pozostawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie osączyć (rum, który nie zostanie wchłonięty przez owoce zlewam do słoiczka i przy najbliższej okazji dodaję do lukru).
  • 2. Masę marcepanową podzielić na kawałki takiej wielkości, aby zmieściły się w kieszonkach moreli. Nadziewać owoce i modelować je palcami, żeby nie były płaskie.
  • 3. Polewę czekoladową wyjąć z foliowej torebki, umieścić w miseczce i stopić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być gorąca, byleby się tylko dobrze stopiła. Morele pojedynczo moczyć w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Kiedy czekolada na nich stężeje, ponownie zamaczać – polewa na owocach będzie grubsza.
  • 4. Jeśli pozostanie nam jeszcze polewa, można ją wykorzystać do pokrycia śliwek suszonych lub drobniejszych bakalii.
  • 5. Morele są pyszne na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki nawzajem się przenikną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Marcepan Morele Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować