Delikatne i chrupiące ciasteczka rumowe, o mocno wyczuwalnym rumowym aromacie. Pyszne! Alternatywą mogą być przygotowane z tego ciasta precelki, wystarczy dodać więcej mąki, by ciasto nie było aż tak kruche.
50 min
Składniki:
Ciasto
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru kryształu
20 dag masła
1 żółtko
1 łyżka rumu złotego
szczypta soli
Lukier
1 żółtko
150 gram cukru pudru
4 łyżki rumu
2 łyżki syropu barmańskiego czekolada z rumem np. Cymes
Ciasteczka rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę.
Wbić żółtko, dodać szczyptę soli i rum.
Wkroić masło i zagnieść ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki pod przykryciem na pół godziny.
Ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolne kształty, w moim przypadku były to serduszka. Można także uformować z ciasta precelki.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 10- 15 minut na jasny kolor.
Lukier
Cukier puder dokładnie utrzeć w makutrze z rumem i syropem barmańskim. Jeśli okaże się to za mała ilość i lukier będzie za gęsty, dodawać po łyżce rumu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Ciasteczka maczać w lukrze. Można udekorować nim jedynie wierzch, ale i całość z obu stron, następnie układając ciastka na kratce.
Komentarze