Ciasteczka rumowe

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Delikatne i chrupiące ciasteczka rumowe, o mocno wyczuwalnym rumowym aromacie. Pyszne! Alternatywą mogą być przygotowane z tego ciasta precelki, wystarczy dodać więcej mąki, by ciasto nie było aż tak kruche.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    30 dag mąki pszennej
    10 dag cukru kryształu
    20 dag masła
    1 żółtko
    1 łyżka rumu złotego
    szczypta soli
    Lukier
    1 żółtko
    150 gram cukru pudru
    4 łyżki rumu
    2 łyżki syropu barmańskiego czekolada z rumem np. Cymes
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka
    Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę.
    Wbić żółtko, dodać szczyptę soli i rum.
    Wkroić masło i zagnieść ciasto.
    Ciasto wstawić do lodówki pod przykryciem na pół godziny.
    Ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolne kształty, w moim przypadku były to serduszka. Można także uformować z ciasta precelki.
    Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 10- 15 minut na jasny kolor.
    Lukier
    Cukier puder dokładnie utrzeć w makutrze z rumem i syropem barmańskim. Jeśli okaże się to za mała ilość i lukier będzie za gęsty, dodawać po łyżce rumu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
    Ciasteczka maczać w lukrze. Można udekorować nim jedynie wierzch, ale i całość z obu stron, następnie układając ciastka na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować