Rożki z gotowego ciasta francuskiego z farszem z sera wiejskiego i cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gotowe ciasto francuskie , to doskonały produkt , który warto mieć w lodówce na zapasie:) Tym razem z mleka od mamy -od jej krówki , zrobiłam twaróg , a z niego powstał wspaniały farsz do rożków. Sprawdzi się tu także kupny ser dobrej jakości , a więc polecam przepis wypróbować , bo rożki znikają szybciej niż zostaną zrobione:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego - 275 g. każdy
    1 zmieszane jajko
    Farsz:
    300 g. sera wiejskiego
    4 łyżki cukru
    4 dag. miękkiego masła
    1 jajko
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2-3 krople aromatu cytrynowego
    1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
    szczypta soli
    3 łyżki suszonej żurawiny
    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Rożki z gotowego ciasta francuskiego z farszem z sera wiejskiego i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rożki z gotowego ciasta francuskiego z farszem z sera wiejskiego i cytrynowym lukrem 1. Ser mielę dwa razy , dodaję do niego jajko, mąkę ziemniaczaną , aromat, skórkę cytrynową, masło, cukier, sól , miksuję mikserem na jednolitą masę , dodaję żurawinę , mieszam.
  • Rożki z gotowego ciasta francuskiego z farszem z sera wiejskiego i cytrynowym lukrem 2. Ciasto francuskie rozwijam , każde kroję na 6 części , na każdym kwadracie kładę porcję ciasta , każdy kwadrat składam na trójkąt , brzegi dociskam. Gotowe rożki smaruje zmieszanym jajkiem . Piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni .
  • Rożki z gotowego ciasta francuskiego z farszem z sera wiejskiego i cytrynowym lukrem 3. Składniki lukru ucieram na gładką masę , jeśli jest taka potrzeba dodaję więcej cukru , lukier musi być gęsty. Lukier wlewam do rożka zrobionego z papieru do pieczenia i polewam jeszcze ciepłe rożki , pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Ser wiejski możemy zastąpić twarogiem dobrej jakości ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cytryna Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować