Rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Rożki francuskie wypełnione farszem z pieczarek mogą stanowić odrębne danie lub możemy je podać w formie przekąski. Świetnie smakują z barszczem czerwonym.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego
    700 g pieczarek
    cebula
    150 g grubo tartego sera żółtego
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    łyżka majeranku
    łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie tniemy na paski szerokości 1-1,5 cm. Owijamy je wokół foremek w kształcie stożka tak, aby każda następna warstwa zachodziła na poprzednią. Pędzelek maczamy w mleku i mlekiem pokrywamy ciasto. Rożki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C.

    Przygotowujemy farsz z pieczarek. Umyte pieczarki drobno kroimy, solimy i dusimy podlane olejem na patelni pod przykryciem, aby wytworzyły sok. Ściągamy pokrywkę, dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy (co jakiś czas mieszając) do momentu, aż cała woda odparuje. Pod koniec smażenia dosypujemy majeranek i pieprz.
    Do gorących pieczarek dokładamy ser, dokładnie mieszamy i wypełniamy farszem rożki z ciasta francuskiego.

Porady

Do przygotowania rożków możemy użyć gotowych foremek, ale jeśli ich nie mamy, to możemy wykonać foremki z folii aluminiowej. W tym celu rozwijamy pas folii i odrywamy ok. 25 cm. Folię składamy na pół i zwijamy w kształcie stożka. Zagniatamy folię w miejscu połączania. W ten sposób możemy w zależności od potrzeby zrobić foremki o dowolnej szerokości i długości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować