ROŻKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z JABŁKAMI (CORNETTI di pasta sfoglia con le MELE)

4.5 (145 ocen)

  • 45 min

Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego domowej roboty, ale nie mamy zbytnio czasu na przygotowanie czegokolwiek. W takich momentach najlepiej sprawdza się ten oto przepis. Idealny na leniwe jesienne lub zimowe popołudnia. Polecam gorąco!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 płat (ok 380 g ciasta francuskiego, lepiej maślanego)
    2-3 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka kokosu
    1 łyżka mąki pszennej albo bułki tartej (opcjonalnie)
    1/4 łyżeczki cynamonu

    DODATKOWO:
    1 jajko (do posmarowania)

    na lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pasty

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami (cornetti di pasta sfoglia con le mele) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12s80br 1. Przygotować nadzienie
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej, łyżkę kokosu (doda smaku, ale też pochłonie sok z jabłek) i dokładnie wymieszać.
  • image-2avvd72 2. Ciasto podzielić na 6 równych kwadratów i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kwadracie rozłożyć jabłka. Brzegi ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka, a boki dociskać widelcem. Zrobić nożyczkami małe nacięcia, na wierzchu każdego z rożków.
  • image-1aao95c 3. Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Przygotować lukier rozprowadzając łyżką cukier pudr z 1 łyżką gorącej wody. Jeszcze ciepłe rożki polukrować.
    Buon Appetito!

Porady

Małe nacięcia na wierzchu rożków pozwalają odparować sokowi z jabłek, który tworzy się podczas pieczenia. Dzięki temu Wasze ciasto francuskie będzie chrupiące, a spód rożków nie będzie mokry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować