2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3-4 średnie czerwone papryki,
1 mała papryczka chilli,
1 cebula,
3-4 zgniecione ząbki czosnku,
ok. 500-600 ml rosołu lub bulion( w zależności od preferowanej gęstości zupy),
Śmietana 18% (według uznania),
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
Rozgrzewająca zupa z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztapiamy masło, dodajemy trochę oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek i dusimy do miękkości. Podlewamy rosołem lub bulionem. Zmniejszamy ogień i jeszcze chwilkę gotujemy. Kiedy składniki będą miękkie miksujemy je na krem lub przecieramy przez sito.
Zupę podajemy udekorowaną klapsem śmietany i grzankami. Polecam!
Komentarze