REKLAMA

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z czosnkową grzanką

wyświetlono: 437 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Krem z pomidorów jest niezwykle sycącą alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej. Świetny pomysł na obiad na chłodne jesienne dni!

opublikowany: 08.11.2015
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • * puszka pomidorów bez skórki
    * 2 średnie marchewki
    * 1 korzeń małej pietruszki
    * niewielki kawałek korzenia selera
    * mała cebula
    * 4 ząbki czosnku
    * litr bulionu drobiowego
    * mały filet z piersi indyka
    * 2 łyżki oliwy z oliwek
    * przyprawa kebab-gyros
    * papryczki chili
    * świeża bazylia

    Dodatkowo:
    *bagietka
    * masło
    *czosnkowa przyprawa do masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka umyć i pokroić na małe kawałki.
    Oprószyć przyprawą (kebab-gyros, ale można też zastąpić przyprawą do drobiu lub jedynie solą i pieprzem).
    Odstawić na 15 minut do lodówki.
  • 2. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek posiekać drobno.
  • 3. Do gotującego się bulionu dodać marchewkę, seler i pietruszkę.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do wywaru.
  • 4. Mięso obsmażyć na patelni, dodać do wywaru z warzywami.
  • 5. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pomidory z puszki, zagotować.
    Zestawić z ognia, dodać pokrojoną drobno papryczkę i klika listków bazylii.
    Całość blendować do uzyskania konsystencji kremu.
  • 6. Przygotować grzanki:
    Pokroić bagietkę, do masła dodać przyprawę i posmarować nim pieczywo. Zrumienić na patelni.

Porady

Grzanki można zastąpić ryżem lub makaronem. Wedle uznania można dodać kawałek imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE