Delikatne placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z cukrem to smak mojego dzieciństwa. Ten przepis został wzbogacony aromatem różnorodnych przypraw. Nie wyobrażam sobie jednak zupy ogórkowej bez placka ziemniaczanego - para idealna! :)

Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    jajko
    kilka łyżek mąki pszennej
    sól
    czosnek granulowany
    kolendra
    papryka słodka
    kminek
    majeranek
    cząber
    koperek
    pieprz
    chili
    olej do smażenia

Delikatne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Cebulę obrać z łupin, również zetrzeć do masy ziemniaczanej.
    Odlać nadmiar wody ze startych ziemniaków.
  • 2. Wbić jajko, dodać przyprawy do smaku. Zagęścić mąką pszenną.
  • 3. Smażyć placki na rumiany kolor z obu stron.

Porady

Ziemniaki można utrzeć też na większych oczkach, jednak takie będą bardziej delikatne. Jeżeli placki nie będą z łatwością odchodziły od patelni, dodać odrobinę więcej mąki. Można podawać je ze śmietanką, sosem czosnkowym lub cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy