Letnie owocowe tiramisu

0 (0 ocen)

"Tirami su" znaczy po włosku "obudź mnie" lub "poderwij mnie". Proponuję nową odsłonę najbardziej chyba znanego włoskiego deseru, który potrafi działać na zmysły!

Składniki:

  • Garść truskawek
    Garść malin
    Garść jagód lub borówek
    2 banany
    sok pomarańczowy
    sok z połowy cytryny
    6 łyżeczek cukru
    opakowanie biszkoptów (podłużnych do tiramisu)
    500 g serka mascarpone
    4 żółtka

Letnie owocowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwa owocowe smoothie:

    Ciemne: Truskawki, maliny i jagody wrzucić do pojemnika, skropić sokiem z cytryny, dosypać 2 łyżeczki cukru i wlać niewielką ilość jogurtu. Całość połączyć blenderem na jednolitą, dość gęstą masę.

    Jasne: Banany obrać, wrzucić do drugiego pojemnika, skropić sokiem z cytryny, dodać 2 łyżeczki cukru, wlać niewielką ilość soku pomarańczowego. Całość połączyć blenderem na jednolitą, dość gęstą masę.

    Schłodzić około pół godziny.
  • 2. Mascarpone wymieszać z żółtkami i 2 łyżeczkami cukru.
  • 3. Biszkopty zanurzać w soku pomarańczowym i układać ciasno w płaskim, szklanym naczyniu.
  • 4. Na biszkopty wyłożyć warstwę ciemnego smoothie, na nie serek i warstwę jasnego. Układać kolejno aż do wypełnienia całego naczynia.
  • 5. Deser schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy