"Tirami su" znaczy po włosku "obudź mnie" lub "poderwij mnie". Proponuję nową odsłonę najbardziej chyba znanego włoskiego deseru, który potrafi działać na zmysły!
Składniki:
Garść truskawek
Garść malin
Garść jagód lub borówek
2 banany
sok pomarańczowy
sok z połowy cytryny
6 łyżeczek cukru
opakowanie biszkoptów (podłużnych do tiramisu)
500 g serka mascarpone
4 żółtka
Letnie owocowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dwa owocowe smoothie:
Ciemne: Truskawki, maliny i jagody wrzucić do pojemnika, skropić sokiem z cytryny, dosypać 2 łyżeczki cukru i wlać niewielką ilość jogurtu. Całość połączyć blenderem na jednolitą, dość gęstą masę.
Jasne: Banany obrać, wrzucić do drugiego pojemnika, skropić sokiem z cytryny, dodać 2 łyżeczki cukru, wlać niewielką ilość soku pomarańczowego. Całość połączyć blenderem na jednolitą, dość gęstą masę.
Schłodzić około pół godziny.
2.Mascarpone wymieszać z żółtkami i 2 łyżeczkami cukru.
3.Biszkopty zanurzać w soku pomarańczowym i układać ciasno w płaskim, szklanym naczyniu.
4.Na biszkopty wyłożyć warstwę ciemnego smoothie, na nie serek i warstwę jasnego. Układać kolejno aż do wypełnienia całego naczynia.
Komentarze