Rosół z indyczki z grysikiem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rosół zwykle podajemy z makaronem i oczywiście jest pyszny, ale można również podać z grysikiem. Jest bardzo delikatny, pyszny.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •porcja rosołowa z indyczki
    •4 marchewki
    •2 małe pietruszki
    •mały seler
    •1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    •sól do smaku


    •700 ml wody
    •7 łyżek kaszy manny
    •łyżka oleju rzepakowego
    •2 łyżki posiekanego koperku
    •sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z indyczki z grysikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną woda i postawić na gazie. Doprowadzić do wrzenia, pozbierać szumowiny. Dodać obrane, umyte warzywa - marchewki, pietruszki, seler. Dodać pieprz czarny w ziarnach i pozostawić na gazie, na bardzo wolnym gotowaniu, na ok . 2 godz.

    Ugotować grysik na wodzie z łyżką oleju rzepakowego. Jak już będzie dostatecznie gęsty dodać pokrojony drobniutko koperek, wymieszać i wylać do płaskiego naczynia tak, żeby powstała ok 1cm warstwa.

    Pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Przy pomocy foremek do ciastek powykrawać np. choinki i gwiazdki, będzie odświętnie, albo po prostu pokroić w kostkę. Dodać zamiast makaronu do rosołu.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować