Rosół z bażanta

4.49 (195 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rozgrzewający i esencjonalny rosół. To wersja znana w mojej rodzinie dzięki kultywowanym tradycjom myśliwskim, a dodatek szafranu sprawia, że czujemy się jak na królewskim dworze, gdzie serwowano taki rosół najznamienitszym gościom.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 bażant
    2 korzenie pasternaku
    2 marchewki
    1 por
    1 przypalona cebula
    1 mały seler
    2 pietruszki
    szczypta szafranu
    pieprz zielony
    pieprz czarny
    ziarna kolendry
    ziele angielskie
    świeże liście laurowe
    6 pomidorków chery
    kawałek fenkuła
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z bażanta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół z bażanta 1. Do garnka( ok. 5l pojemności) układamy oskubanego i oczyszczonego bażanta raz z podrobami ( wątroba, serce, żołądek), układamy warzywa, wsypujemy przyprawy, zalewamy zimną wodą do pokrycia mięsa i warzyw, gotujemy na małym ogniu tak by "mrugało" przez kilka godzin, dopóki, mięso z bażanta nie będzie miękkie.
  • rosół z bażanta 2. Przecedzamy, marchewki kroimy wg uznania w kostkę lub wycinamy kwiaty i obowiązkowo podajemy z domowym makaronem i świeżą pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować