Rosół

0 (0 ocen)

Na naszym stole zawsze gości co niedzielę w towarzystwie makaronu. Stanowi on bazę każdej innej zupy.

Składniki:

  • 1 skrzydełko z indyka lu 1 udko z kurczaka
    kawałek wieprzowego i wołowego
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    1/2 selera
    1/4 kalarepy
    kawałek pora
    kilka różyczek kalafiora
    kilka fasolek szparagowych
    kilka gałązek pietruszki zielonej
    1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
    ok 3l wody
    sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, wrzucić do garnka z wodą. Dodać pokrojoną na 8 części marchewkę (na pół i każde na 4 części), podobnie postąpić z pietruszką, dodać również seler. Dodać pół łyżeczki soli. Gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godz, ma "mrugać".
  • Rosół 2. Po upływie czasu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, fasolę szparagową, różyczki kalafiora, zielona pietruszkę, por, doprawiamy pieprzem, wegetą, maggi, dalej gotujemy na wolniutkim ogniu.
  • 3. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, lanym ciastem lub kluseczkami z grysiku.

Porady

Należy pamiętać by rosół gotować na wolniutkim ogniu, ma on "mrugać". Zbyt gwałtowne gotowanie sprawi że rosół będzie mętny, a nie klarowny. W okresie letnim dodaje również kalarepkę i kilka listków lubczyku (ma działanie jak maggi).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Wywar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować