Staram się eliminować mięso z codziennego jadłospisu.Ten rosół podaję z makaronem pełnoziarnistym.Świetnie nadaje się również jako podstawa innych zup i sosów.
2 godz.
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
duża cebula
ćwiartka bulwy selera
1 łodyga selera naciowego
świeży lub suszony lubczyk
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liścia laurowe
kilka ziarenek pieprzu
1 łyżka czubricy
pół łyżki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
pęczek natki pietruszki
makaron
Roślinny rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i obrać.Cebulę opalić.Umieścić wszystko w garnku i zalać 2,5 l zimnej wody.Dodać przyprawy i ziołą oprócz natki pietruszki.Rosół gotować pod przykryciem na małym ogniu ok.2 godzin.Pod koniec gotowania dodać sos sojowy.Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze