Zapiekana biała kasza gryczna

0 (0 ocen)

  • Łatwy

W połączeniu z buraczkami lub kiszonym ogórkiem traktuje jako samodzielne danie,tak przygotowana kasza może być również dodatkiem do mięsa.

  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej białej
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 papryka
    10 małych pieczarek
    biała część pora
    1 jajko
    1 łyżka gęstej śmietany
    kawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostke
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana biała kasza gryczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przekładamy do garnka, zalewamy szklanką bulionu, dodajemy sok z cytryny i ocet.Jak kasza wchłonie płyn wlewamy drugą szklankę i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn.
    Pokrojony w półksiężyce por, pokrojone w plasterki pieczarki chwilę dusimy na łyżce oleju.Ugotowaną kaszę, podduszone składniki, pokrojoną w kostkę paprykę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Jajko rozkłucamy ze śmietaną,solą i pieprzem.Na wierzch kaszy układamy pokrojony ser i zalewamy kaszę przygotowaną miksturą.Pieczemy pod przykryciem ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    \
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować