Romantyczny królik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla mojego męża ,,romantyczne świętowanie" to takie gdzie może zjeść coś konkretnego. Chude mięso z królika i śmietanowy sos smakują wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • tuszka królika (ok. 1,2 kg)
    dwie duże marchewki
    pietruszka
    duża cebula
    kostka rosołowa drobiowa
    pół szkl. śmietany 18% ( 3 łyżki)
    czubata łyżka mąki
    olej do smażenia
    ziele angielskie (3 ziarnka)
    liść laurowy (2 listki)
    majeranek (1 łyżeczka)
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Romantyczny królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę królika myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Cebulę kroimy w plasterki, pietruszkę i marchewkę w słupki.
  • 3. Królika delikatnie nacieramy solą i pieprzem porcjami obsmażamy na oleju (możemy to pominąć). Dajemy do garnka. Dodajemy cebulę, pietruszkę i marchewkę. Zalewamy rosołkiem rozpuszczonym w 2 szkl. wody. Jeżeli mięso nie jest przykryte to dolewamy wody.
  • 4. Do królika dorzucamy ziele i liść. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ( mój królik był ,,swojski" dlatego dusił się dość długo bo ok. 1,5 h).
  • 5. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie. Energicznie mieszamy. Doprawiamy majerankiem (lub innymi ulubionymi ziołami), solą i pieprzem ( ewentualnie vegetą). Dusimy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Marchewka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować