Romantyczny królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszkę królika myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2.Cebulę kroimy w plasterki, pietruszkę i marchewkę w słupki.
3.Królika delikatnie nacieramy solą i pieprzem porcjami obsmażamy na oleju (możemy to pominąć). Dajemy do garnka. Dodajemy cebulę, pietruszkę i marchewkę. Zalewamy rosołkiem rozpuszczonym w 2 szkl. wody. Jeżeli mięso nie jest przykryte to dolewamy wody.
4.Do królika dorzucamy ziele i liść. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ( mój królik był ,,swojski" dlatego dusił się dość długo bo ok. 1,5 h).
5.Gdy mięso będzie miękkie dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie. Energicznie mieszamy. Doprawiamy majerankiem (lub innymi ulubionymi ziołami), solą i pieprzem ( ewentualnie vegetą). Dusimy jeszcze 5 minut.
Komentarze