Rolady z szynką i szpinakiem w sosie paprykowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Mięsko jest kruche i rozpływa się w ustach. Takie roladki są idealne w zasadzie na każdą imprezę

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego ze schabu
    250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
    6 plasterków wędzonej szynki ( może być inna)
    2 duże ząbki czosnku
    1 kajzerka
    2 łyżki wędzonej papryki w proszku
    2 łyżeczki masła
    Bułka tarta
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Roladki schabowe

Rolady z szynką i szpinakiem w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podlać lekko wodą i rozmrozić na niewielkim gazie. Dodać, masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól do smaku. Poddusić razem kilka minut i przestudzić.
    Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem. Dodać odciśniętą i namoczoną wcześniej kajzerkę. Mięso dobrze wyrobić.
    Mięso dzielimy na 3 części. Każdą część rozpłaszczamy najlepiej na ręce. Nakładamy po 2 plasterki szynki i porcję szpinaku. Zlepiamy aby powstały podłużne rolady. Każdą roladę obtaczamy w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obsmażamy rolady z każdej strony na rumiano i przekładamy do rondla. Jeśli na patelni mamy dużo oleju część odlewamy a na pozostałym przesmażamy krótko wędzoną paprykę aby wydobyć jej aromat. Patelnię zalewamy około litrem gorącej wody ( to ważne aby nie była zimna ) i przelewamy do mięsa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Roladki dusimy jeszcze około 45 min na średnim ogniu. Pod koniec gotowania roladki wyjmujemy na chwilkę a sos zagęszczamy łyżką mąki pszennej dobrze rozmieszanej w zimnej wodzie. Mieszankę przelewamy przez sitko aby nie powstały w sosie grudki. Sos doprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy. Do sosu przekładamy roladki. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować