Rolady z szynką i szpinakiem w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podlać lekko wodą i rozmrozić na niewielkim gazie. Dodać, masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól do smaku. Poddusić razem kilka minut i przestudzić.
Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem. Dodać odciśniętą i namoczoną wcześniej kajzerkę. Mięso dobrze wyrobić.
Mięso dzielimy na 3 części. Każdą część rozpłaszczamy najlepiej na ręce. Nakładamy po 2 plasterki szynki i porcję szpinaku. Zlepiamy aby powstały podłużne rolady. Każdą roladę obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obsmażamy rolady z każdej strony na rumiano i przekładamy do rondla. Jeśli na patelni mamy dużo oleju część odlewamy a na pozostałym przesmażamy krótko wędzoną paprykę aby wydobyć jej aromat. Patelnię zalewamy około litrem gorącej wody ( to ważne aby nie była zimna ) i przelewamy do mięsa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Roladki dusimy jeszcze około 45 min na średnim ogniu. Pod koniec gotowania roladki wyjmujemy na chwilkę a sos zagęszczamy łyżką mąki pszennej dobrze rozmieszanej w zimnej wodzie. Mieszankę przelewamy przez sitko aby nie powstały w sosie grudki. Sos doprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy. Do sosu przekładamy roladki. Podajemy na gorąco.
Komentarze