Roladki z kurczaka z grillowaną papryką i brokułami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Inspiracją do zrobienia tej potrawy były warzywa Hortex, potrawa okazała się strzałem w dziesiątkę. Wyglada apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
    3 papryki kolorowe
    2-6 pieczarek w zależności od wielkości
    1 opakowanie warzyw na patelnię z przyprawą włoską
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    ketchup lub sos włoski
    4 plastry sera
    sos sojowy
    sól, pieprz
    cukier
    olej
    pół szklanki orzechów arachidowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kurczaka z grillowaną papryką i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 paprykę przekroić na pół skropić w środku sosem sojowym i podpiec lub zgrillować w piekarniku przez ok. 10-15 minut, ściągnąć skórkę i przeciąć jeszcze na pół.
    Z „warzyw na patelnię” wyciągnąć kilka różyczek brokułu i lekko rozmrozić.
    Pierś podzielić na 4 kawałki przekrawając każdą połówkę wzdłuż, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, posmarować od wewnętrznej strony sosem włoskim lub ketchupem, położyć po plasterku sera, ćwiartki grillowanej papryki i brokuły przecięte wzdłuż, po 3 kawałki na każdą roladkę, zwinąć każdą ciasno owinąć folią aluminiową, formując ładne walce, Zapiekać ok 50- 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
    Pozostałe papryki pokroić w paski, a pieczarki w półplasterki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, na rozgrzanym wcześniej oleju. Doprawić delikatnie sosem sojowym, solą i pieprzem. Po ok. 10 minutach dodać warzywa, dusić jeszcze 10 minut doprawiając załączoną przyprawą włoską pod koniec duszenia.
    10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Warzywa przełożyć do piekarnika (można pod roladki) zostawiając trochę na patelni do wykonania sosu.
    Warzywa, które pozostały na patelni podlać wodą i podgrzać, wszystko razem zmiksować blenderem, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodając pół łyżeczki cukru i jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu, jeśli zachodzi taka potrzeba sos delikatnie zaciągnąć.
    Orzechy uprażyć na suchej patelni.Roladki podawać na warzywach z gotowanym ryżem, polane delikatnie sosem i posypane orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować