kotlety pod kwaśną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis przechodził z rąk do rąk. W naszej rodzinie stał się często widywanym daniem, nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację w gronie rodziny, przyjaciół

  • 40 min

Składniki:

  • 1-1,5filet z kurczaka (ok 70 dkg)
    1,2-1,5 kg kapusty kiszonej
    30 dkg sera do starcia
    2 jajka
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kotlety pod kwaśną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy wodą, gotujemy ok 10- 15 minut
  • 2. Gdy kapusta się gotuje oczyszczamy filet i kroimy na mniejsze kawałki, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej
  • 3. Odlewamy wodę z kapusty i zalewamy świeżą, gotujemy dalej.
    Jeśli będzie mocno kwaśna to czynność trzeba powtórzyć, aby kapusta nabrała lekko kwaśnego smaku. Gotujemy ok. godzinę, doprawiając przyprawa uniwersalna do smaku i dodając olej ok. 1/4 szklanki.
  • 4. kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron
  • 5. w żaroodpornym naczyniu układamy na przemian kapustę (odsączoną) kotlety, kapustę, kotlety, kapustę i ser. Ilość warstw będzie zależna od wielkości naczynia.
    Zapiekamy pod przykryciem przez około20-30 minut w temperaturze ok 200 stopni

Porady

Warto zajrzeć do piekarnika czy potrawa się gotuje, nie powinna się przypalać, ponieważ kapusta puszcza nadal sok. Można podawać z ziemniakami lub chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować