Kolejny sposób na wykorzystanie młodych warzyw.Tym razem młoda kapusta.Troszkę obawiałam się tych roladek,ale jak się okazało,moje obawy były zbyteczne...rodzina zachwycona.
Składniki:
5 plastrów karkówki po około 150 g
2 pomidory
1/4 kapusty młodej
przyprawa do karkówki
2 papryczki chilli
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
pieprz kolorowy
sól
Roladki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,osuszamy i rozbijamy.Z obu stron oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na około 20 minut.Kapustę kroimy w większą kostkę,wrzucamy na wrzątek ,gotujemy około 2 minuty i odcedzamy.Pomidory kroimy w kostkę.Papryczki myjemy,wyjmujemy pestki i drobno kroimy.Dodajemy wszystko do kapusty i mieszamy.Na każdy płat karkówki nakładamy porcję nadzienia,ciasno zwijamy w roladki.Tak przygotowane roladki zawijamy szczelnie w folię spożywczą,końce mocno związujemy.
2.W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej roladki.Wody powinno być tyle,aby roladki były przykryte.Gotujemy około 20 minut.Wyjmujemy ostrożnie z folii.Jajka mieszamy z przyprawą do karkówki.Każdą roladkę obtaczamy w bułce tartej, zanurzamy w jajku i ponownie panierujemy bułką tartą.Smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony,aż będą rumiane.
Komentarze