Roladki z dorsza z brokułami i sosem cytrynowym

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pieczone roladki z filetów z dorsza podane z brokułem ugotowanym na parze. A wszystko skropione wykwintnym sosem cytrynowym

rena123

Składniki

8 małych filetów z dorsza ze skórą (ok. 800 g)
1 brokuł
sól
pieprz cytrynowy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej (lekko zaokrąglone)
3/4 szklanki rosołu drobiowego
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 mała cytryna
1/2 papryczki chili
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z dorsza z brokułami i sosem cytrynowym

  • 1. Filety płuczemy, osuszamy, układamy skórą do dołu. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem. Zwijamy roladki skórą do środka i spinamy szpilkami do zrazów lub do szaszłyków. Układamy na talerzu, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • 2. Dno brytfanny smarujemy oliwą, ustawiamy roladki i na każdej kładziemy kawałeczek masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
  • 3. W czasie, kiedy roladki się pieką, gotujemy brokuły na parze (12-15 minut) oraz przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy rosół, mieszamy i podgrzewamy, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy skórkę startą z cytryny, posiekaną papryczkę (jeśli chcemy mieć łagodniejszy sos - odrzucamy część pestek) oraz, stopniowo, sok wyciśnięty z cytryny (trzeba próbować, aby sos nie był zbyt kwaśny). Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
  • 4. Upieczone roladki podajemy z brokułami sosem cytrynowym.

Porady

Do mieszania sosu najlepiej używać trzepaczki rózgowej. Zanim dodamy następną porcję płynu należy sos wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rosół drobiowy można zastąpić bulionem warzywnym.
Roladki z brokułami i sosem stanowią samodzielne danie, ale można je podać z ugotowanym na sypko ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakibrokułsos cytrynowyświąteczny obiaduroczysta kolacjaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Zrazy wieprzowe faszerowane szpinakiem podane z sałatką z selera naciowego.

Dodane przez: Alicja10101992

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem...

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane...

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-1n62tik

Dodane przez: Agnieszka74

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Idealne połączenie dla osób lubiących...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...