zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami

4.48 (157 ocen)

jednogarnkowe danie

Składniki:

  • 500 gram filetów z dorsza
    700 gram ziemniaków
    1 brokuł
    100 gram sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka
    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2,5 szklanki mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    sos beszamelowy:
    Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    zapiekanka:
    Ziemniaki obrałam obgotowałam, Wystudziłam , pokroiłam w plastry.Dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki, posypałam solą i pieprzem skropiłam sokiem z cytryny. Pozostawiłam na godzinę w lodówce. Obtoczyłam w mące, smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.
    Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty )
    W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Dorsz Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować