Truskawki piklowane podpatrzyłam u Andrzeja Polana w jakimś programie kulinarnym ale od siebie dodałam imbir i goździki
Składniki:
Truskawki piklowane:
500 g świeżych truskawek
1 szklanka wody
1 szklanka octu jabłkowego
1 szklanka cukru
kilka goździków
świeży imbir kilka plasterków
Pesto:
2 garście rukoli
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki migdałów bez skórki lub pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
olej lub oliwa z oliwek
sól i pieprz
Roladki z bakłażana:
1 bakłażan
kilka suszonych pomidorów w oleju
1/2 opakowania fety
kilka ząbków czosnku chilli w oleju
Roladki z bakłażana z truskawkami piklowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki piklowane:Zagotowujemy wodę, cukier, ocet, goździki i imbir, trochę studzimy. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, a następnie wrzucamy do lekko ciepłej marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Pesto:Pokruszone orzechy i migdały lekko prażymy na suchej patelni. Rukolę z pokrojonym czosnkiem, orzechami, migdałami i odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem stopniowo dodając olej do uzyskania pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy cytryną, solą i pieprzem.
Roladki z bakłażana:Bakłażana kroimy w podłużne, ok.1,5 cm plastry, solimy i odstawiamy aż puści sok. W między czasie przygotowujemy farsz, rozdrabniamy widelcem fetę, kroimy drobno czosnek, pomidorki na małe kawałki i dokładnie mieszamy. Bakłażana osuszamy, następnie grillujemy z obydwu stron. Na każdy plaster nakładamy farsz i zwijamy ciasno. Układamy na przygotowanym pesto, obok wykładamy truskawki piklowane.
Komentarze