Roladki gryczane z makrelą i burakiem a la sushi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna, zdrowa i efektowna przekąska z placków gryczanych makreli i buraka pieczonego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:

    1szkl kaszy gryczanej niepalonej

    ½makreli wędzonej

    1 upieczony burak pokrojony w paski



    Składnik podstawowy dodatkowy:

    200g twarożku naturalnego


    Składniki robocze:

    1 łyżka oleju do smażenia


    Dekoracja:

    natka pietruszki

    pasta wasabi

    pasta kawiorowa

    imbir marynowany

Roladki gryczane z makrelą i burakiem a la sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zblendowana kasza gryczana 1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu zlewamy wodę i płuczemy kaszę. Zalewamy kaszę taką ilością wody, żeby przykryła kaszę i blendujemy na jednolitą masę.
  • smażymy placki gyczane 2. Z masy gryczanej smażymy cienkie placki jak naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
  • Roladki gryczane z makrelą i burakiem a la sushi 3. Każdy placek smarujemy twarożkiem naturalnym, wzdłuż układamy paski buraka, obraną z ości makrelę i zwijamy dość ciasno w rulon, kroimy na mniejsze porcje 2-3 cm. Każdą roladkę udekorować natką pietruszki, pastą wasabi i kawiorową, imbirem marynowanym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy