zapiekane roladki z bakłażana

4.5 (179 ocen)

danie smaczne na ciepło jak i na zimno

Składniki:

  • 1 bakłażan
    oliwa
    1 mozzarella
    250 g mięsa mielonego
    papryka w proszku
    passata pomidorowa
    ząbek czosnku
    mała cebula
    2 łyżeczki suszonej mięty bądź pęczek świeżej
    pół łyżeczki cynamonu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Zapiekane roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry; solimy i odstawiamy na 10-15 minut aż puszczą sok. Po tym czasie zbieramy z wierzchu ręcznikiem papierowym wodę. Układamy na blaszce do pieczenia, lekko posypujemy papryką, i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 15-20 minut w 170st.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy mięso. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, przyprawy posiekany czosnek i pokrojoną w drobna kostkę cebulę.
  • 3. Mięso zawijamy w plastry bakłażana i układamy w naczyniu żaroodpornym, Zalewamy passatą pomidorową i zapiekamy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. Roladki są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować