Roladki wieprzowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziś opowiem Wam bajkę, jak Arek robił roladkę. Roladka była prosta, więc szybko do brzucha się przeniosła.

Ale poem żem pierdyknął na dzień dobry :D

Tak więc drodzy moi mili, dziś nie o rybie pisać nie będę, choć ponoć świnia też ryba, pływać potrafi...

Więc w te pędy do masarni, kupcie tyle karkówki, ile potrzebujecie, najlepiej rozbitej, bo machać tłuczkiem nie ma sensu, skoro są takie automaty. A kto nie ma takiej masarni, to sorki...muły wam wyrosną przy okazji. Trochę metki cebulowej, bo taka jest najdeliszys...sera jakiegoś startego i macie obiad. Buraczki, ziemniaczki, sosik. Kolejny poem, tym razem kulinarny.

Tam, na dole wszystko opisane.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej
    100 g metki cebulowej
    70 g startego sera cheddar
    1 litr bulionu wołowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka smalcu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Roladki

Roladki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki wieprzowe 1. Mięso dzielimy na dwie porcje, cienko rozbijamy. Każdy z kotletów smarujemy metką cebulową, układamy starty ser i szczelnie zawijamy w tzw. roladę.
    Każdą roladkę dodatkowo "zabezpieczamy". Można zrobić to na trzy sposób. Są specjalne klipsy do roladek lub użyć sznurka "kuchennego", lub przebić wykałaczkami.
    Mięso przekładamy do bulionu, dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
    Smalec rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, podlewamy bulionem.
    Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do mięsa i dokładnie łączymy z bulionem. Zagotowujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować