Roladki świętokrzyskie

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Widok rodziny z apetytem pałaszującej moje potrawy sprawia mi ogromną radość i satysfakcję.

Składniki:

  • ● 6 plastrów schabu bez kości
    ● 10 dag ugotowanego mięsa z gęsi
    ● 5 dag żółtego sera
    ● 2 ogórki konserwowe
    ● cebula
    ● ugotowana marchewka
    ● garść suszonych grzybów
    ● sól, pieprz
    ● 4 łyżki musztardy
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki świętokrzyskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab cienko rozbijamy.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Ogórki kroimy w słupki.
  • 2. Farsz: grzyby namaczamy
    ok. 15 minut w ciepłej wodzie,
    następnie odcedzamy i siekamy
    z gęsiną. Cebulę obieramy
    i wraz z mar chewką i serem kroimy w kostkę. Składniki
    mieszamy i doprawiamy
  • 3. Schab smarujemy z jednej
    strony musztardą. Nakładamy
    farsz, na brzegu kładziemy
    ogórka. Zwijamy w roladki
    i spinamy wykałaczkami. Rumienimy
    na rozgrzanym oleju.
    Następnie podlewamy wodą
    i dusimy do miękkości.

Porady

● Gdy wywar z moczenia grzybów zagęścimy mąką i zabielimy śmietaną, otrzymamy pyszny sos do roladek. ● Gęsinę możemy zastąpić filetem z kurczaka lub indyka albo zmieloną wołowiną, np. z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować