MIĘSNE GOŁĄBKI ŚWIĘTOKRZYSKIE

4.5 (169 ocen)

Bardzo proste i aromatyczne gołąbki.

Składniki:




  • 1 kg. mięsa mielonego
    1 gł. kapusty
    1 woreczek ryżu
    1 gł. czosnku
    sól,pieprz,vegeta do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne gołąbki świętokrzyskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsne gołąbki świetokrzyskie 1.




    Kapustę włożyć do dużego garnka z wodą,parzyć ją
    zdejmując delikatnie liście.Ryż ugotować w osolonej
    wodzie.

  • 2. Przestudzony ryż dodać do mięsa mielonego,dołożyć
    drobno pokrojony czosnek,przyprawić solą,vegetą i
    pieprzem.Wyrobić gładką masę.
  • mięsne gołąbki świetokrzyskie 3. Z liści kapusty usunąć
    delikatnie zgrubiałe nerwy,na każdym kłaść masę mięsno
    ryżową i zawijać roladki
  • 4.
    .Na patelni rozgrzać olej i
    smażyć z dwóch stron gołąbki,podlewając wodą.
  • 5. Gołąbki
    wyjąć,do sosu dolać gorącej wody,przyprawić
    solą,pieprzem,vegetą i zagęścić mąka.
  • 6. Włożyć gołąbki
    i gotować,aż kapusta zmięknie.
  • 7. Podawać z ziemniakami z
    wody,ryżem lub jak kto lubi z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować