Pyszne, miękkie roladki duszone w bulionie z dodatkiem dobrze doprawionego szpinaku, do tego surówka z młodych warzyw i kasza perłowa...świetny obiad na upalne dni:)
Roladki schabowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wrzucamy zamrożony szpinak, zalewamy mlekiem, posypujemy wegetą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak mieszamy co pewien czas aby nie przywarł do dna. Gdy mleko odparuje, do szpinaku dodajemy Bielucha, mieszamy i lekko podgrzewamy. Schab myjemy i oczyszczamy z błon. Każdy z plastrów przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy jak na kotlety.
2.Każdy plaster rozbitego schabu przyprawiamy i nakładamy na niego szpinak, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
3.Roladki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym spięciem do góry i zalewamy ciepłym (nie gorącym) bulionem.
4.Roladki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarniku i pieczemy ok 45 minut (w połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę). Po upieczeniu naczynie wyjmujemy z piekarnika, roladki wyjmujemy,a powstały sosik zabielamy jogurtem i podprawiamy mąką. Smacznego:)
Porady
Roladki można obsmażyć bądź przyrządzić panierowane.
Komentarze