Roladki schabowe ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, miękkie roladki duszone w bulionie z dodatkiem dobrze doprawionego szpinaku, do tego surówka z młodych warzyw i kasza perłowa...świetny obiad na upalne dni:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - chudy schab - 9 plastrów
    - bulion warzywny - 500 ml
    - mąka kukurydziana - 2 płaskie łyżeczki
    - sól, pieprz
    - jogurt naturalny - 1/2 małego kubka - ja użyłam Bakomy
    Na masę szpinakową:
    mrożony szpinak - 1/2 opak
    - serek Bieluch naturalny - 1 opak
    - czosnek - 2 ząbki
    - mleko - 2/3 szkl
    - wegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Roladki schabowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ussgxq 1. Do rondla wrzucamy zamrożony szpinak, zalewamy mlekiem, posypujemy wegetą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak mieszamy co pewien czas aby nie przywarł do dna. Gdy mleko odparuje, do szpinaku dodajemy Bielucha, mieszamy i lekko podgrzewamy. Schab myjemy i oczyszczamy z błon. Każdy z plastrów przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy jak na kotlety.
  • image-1e54w82 2. Każdy plaster rozbitego schabu przyprawiamy i nakładamy na niego szpinak, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
  • image-1bgt7sh 3. Roladki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym spięciem do góry i zalewamy ciepłym (nie gorącym) bulionem.
  • image-1o75wli 4. Roladki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarniku i pieczemy ok 45 minut (w połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę). Po upieczeniu naczynie wyjmujemy z piekarnika, roladki wyjmujemy,a powstały sosik zabielamy jogurtem i podprawiamy mąką. Smacznego:)

Porady

Roladki można obsmażyć bądź przyrządzić panierowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować