Roladki schabowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory pokroić wzdłuż na pół. Na każdego kotleta nałożyć po łyżce szpinaku i dwa połówki pomidora. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące z przyprawami i obsmażyć.
2.Schab pokroić na plastry i rozbić. Obsypać solą i pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem (około pół główki). Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
3.Zamrożony szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię. Wlać 2 łyżki oleju. Smażyć aż szpinak się rozpadnie. Dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
4.Przełożyć do naczynia do zapiekania. Zalać bulionem i zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Pozostały szpinak podgrzać i zalać śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.
5.Sos wyłożyć na półmisek, na nim ułożyć roladki. całość posyapć startą mozzarellą.
Smacznego.
6.Do roladek proponuję kaszę po chłopsku.
30 dkg kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie na sypko. 30 dkg boczku pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać dwie średnie cebule i smażyć na złoty kolor. Kaszę wyłożyć na półmisek, posypać okrasą.
Komentarze