Roladki schabowe ze szpinakiem

4.99 (175 ocen)

Pyszne danie obiadowe, zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami

Składniki:

  • 50 dkg schabu
    50 dkg mrożonego szpinaku
    10 suszonych pomidorów
    1 główka czosnku
    300 ml śmietany 18%
    1 kulka mozzarelli
    sól, pieprz
    2-3 szklanki bulionu
    do panierowania:
    mąka
    sól, pieprz, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Roladki schabowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zwijanie roladek 1. Suszone pomidory pokroić wzdłuż na pół. Na każdego kotleta nałożyć po łyżce szpinaku i dwa połówki pomidora. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące z przyprawami i obsmażyć.
  • 2. Schab pokroić na plastry i rozbić. Obsypać solą i pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem (około pół główki). Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  • 3. Zamrożony szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię. Wlać 2 łyżki oleju. Smażyć aż szpinak się rozpadnie. Dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
  • Usmażone roladki 4. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Zalać bulionem i zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    Pozostały szpinak podgrzać i zalać śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.
  • Gotowe roladki 5. Sos wyłożyć na półmisek, na nim ułożyć roladki. całość posyapć startą mozzarellą.
    Smacznego.
  • 6. Do roladek proponuję kaszę po chłopsku.
    30 dkg kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie na sypko. 30 dkg boczku pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać dwie średnie cebule i smażyć na złoty kolor. Kaszę wyłożyć na półmisek, posypać okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować