Dla miłośników schabowego na słodko. Świetne zarówno na ciepło do obiadu jak również jako przystawka na zimno.
40 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
3 kotlety schabowe,
3 małe plasterki żółtego sera,
kilka suszonych śliwek bez pestek,
kilka żurawin,
jajko, buła tarta do panierki
sól, świeżo zmielony pieprz,
Roladki schabowe ze śliwką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na kotlety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, cienko rozbić, posypać solą i pieprzem.
Na cienko rozbite kotlety położyć po plasterku żółtego sera, śliwki i żurawinę (ilość według uznania), najpierw złożyć boki kotleta do środka, a następnie zwinąć w roladki. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu z każdej strony na rumianona dobrze rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ( ja naczynie wkładam do piekarnika i nagrzewam w czasie rozgrzewania piekarnika), przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. Smacznego!
Komentarze