roladki schabowe z boczkiem i śliwką

4.48 (160 ocen)

  • 35 min

Bardzo aromatyczne i trafne połączenie smaków :)

  • 35 min

Składniki:

  • 4 rozbite cienko płaty schabowe
    8 śliwek suszonych (optymalnie śliwki wędzone, lecz mogą tez być kalifornijskie)
    8 plastrów boczku wędzonego
    sól, pieprz
    musztarda do posmarowania schabu
    mąka pszenna do obtaczania
    1 jajo
    bułka tarta do panierki
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe z boczkiem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki 1. Kotlety oprószyć przyprawami (od wewnętrznej strony, tam, gdzie będzie farsz, solimy mniej ze względu na boczek), smarujemy cienko musztardą, kładziemy boczek ( po 2 plastry na jeden kotlet), układamy śliwki, ściśle zawijamy w roladkę.
  • 2. Roladkę obtaczamy najpierw w mące, potem w rozkłóconym jaju, a następnie w bułce tartej. Ja roladek nie spinałam ani nie związywałam (nic się nie "rozeszło". Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na małym ogniu.

Porady

Jeśli nie lubicie suszonych śliwek, możecie zastąpić je suszonymi pomidorami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować