Roladki schabowe

4.97 (203 ocen)

Trochę czasochłonne ale pyszne. Ja podałam je z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Moja rodzina lubi takie tradycyjne obiady.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    6 plastrów wędzonego boczku
    ogórek kiszony
    cebula
    2 łyżki musztardy
    sól, pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela ang.
    mąka do obtoczenia

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.97 (203 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zwinąć roladki 1. Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.
  • Roladki dusić do miękkości 2. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli Chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować