Schab, np. na 5 porcji
5 plastrów szynki dojrzewającej
5 plastrów wędzonego boczku
Keczup i majonez, wymieszać razem np. po 2 łyżki
Sól mielony pieprz do smaku
5 pasków papryki czerwonej
5 pasków ogórka kiszonego lub korniszona
Sól i pieprz
Ew Mozzarella w zalewie
Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć, pokroić na porcje i rozbić na cienkie płaty , nie podziurawić.
Każdy płat posmarować keczupem wymieszanym z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Na każdy plaster mięsa ułożyć po plastrze szynki dojrzewającej/ona nadaje fajny smaczek/,oraz po plastrze wędzonego boczku i dodać po pasku papryki czerwonej, korniszona.
Zwijać w roladki i spinać.
Panierować otaczać w bułce tartej, jajku i znów w bułce.
Obsmażyć na złoty kolor, osączyć na bibule i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Zapiec w nagrzanym piekarniku 180 st, przez ok. 15 minut, aby dobrze doszły wewnątrz, zwłaszcza przy dużych płatach schabu.
Jak nie mam wędliny, wtedy na plastrach schabu układam paski papryki, ogórka i paski Mozzarelli z zalewy. Podać z surówką i kaszą jęczmienną lub ziemniakami.
Komentarze