Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowa i pyszna odskocznia od typowych polskich, panierowanych schabowych.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 kg piersi z kurczaka
    - opakowanie szpinaku mrożonego
    - pół opakowania serka feta
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - przyprawy (do kurczaka, oregano, papryka słodka, sól, pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać w zimnej wodzie i pokroić wzdłuż (jak na kotlety, grubsze szerokie plastry) Przyprawić do smaku - ja soliłam, wcierałam marynatę do mięs, paprykę słodką i obsypałam delikatnie oregano. Rozbijamy mięso na cienkie i duże plastry.
  • 2. Przyrządzamy szpinak: wrzucamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, pokrojony serek feta i mieszamy cały czas gotując na wolnym ogniu. Gotujemy chwilę by nadmiar wody wyparował. Na koniec wbijamy dwa jaja i szybko mieszamy. Studzimy.
  • 3. Na cienki plaster mięsa wykładamy szpinak (łyżkę/dwie w zależności od wielkości fileta), rozprowadzamy i zwijamy w roladkę. Tak przygotowujemy resztę mięsa.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy roladki obok siebie. Zapiekamy je pod przykryciem w temp. 200 stopni ok 30 minut. W połowie przewidzianego czasu zdejmujemy przykrycie i zapiekamy dalej.

Porady

Roladki możemy zapiec również z serem żółtym na wierzchu lub owinięte w plastry boczku. Wszystkie chwyty dozwolone przy pracy z delikatną piersią kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować