Babka piaskowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Prosta, tania, szybka i przepysznie puszysta! Nie może się nie udać. Tradycyjna baba w niecodziennej odsłonie

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na dużą formę/ małą formę i keksówkę:

    7 jaj L
    1 cukier wanilinowy
    1 szkl. cukru kryształ
    1 szkl. mąki tortowej
    1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 budyń w proszku śmietankowy
    otarta skórka z jednej cytryny
    ok 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    3/4 szkl. oleju

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, cukier waniliowy i po chwili żółtka. Następnie mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, budyń i na końcu olej. Wszystko dokładnie mieszamy (ja na najniższych obrotach mikserem). Do 1/3 masy dodajemy kakao i mieszamy.
  • 2. Formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełniamy jasnym ciastem (konsystencja dość rzadka). Następnie wylewamy ciemną część ciasta.
    Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Najwygodniejsze są silikonowe formy do pieczenia. Ciasto z łatwością wydobywamy z formy i unikamy zbędnej dodatkowej porcji tłuszczu - silikonowa nie wymaga wcześniejszego natłuszczania. POLECAM

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy