Gdy zalegające jabłka aż proszą się o wykorzystanie, ale szarlotka, mimo że niezawodnie pyszna, zaczyna się nudzić. Prosty, tani przepis na zdrową porcję witamin.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 3 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka oleju (rzepakowy/słonecznikowy/kokosowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Mus:
- 2 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- kilka łyżek cukru (do smaku)
- 2 suche galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do nasmarowania blachy
- 150 g słonecznika
- łyżka miodu
Egzotyczny marchewkowiec z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć, obrać i zetrzeć marchewkę na drobniutkich oczkach. Odsączyć, wyciskając z niej nadmiar soku.
2.Ciasto: jajka wbić do miski i dokładnie utrzeć mikserem na pianę. Dodać mąkę, olej, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, startą marchewkę oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.
Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki i wsypać do garnka (z niewielką ilością wody na dnie). Smażyć mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Gdy jabłka zaczną się "rozpadać", konsystencja będzie przypominała mus/ dżem - dodajemy cukier do smaku, łyżeczkę cynamonu i dwie suche galaretki brzoskwiniowe. Smażymy jeszcze kilka minut po czym odstawiamy do ostygnięcia.
4.Gdy ciasto ostygnie, wylewamy na wierzch mus jabłkowy. Prażymy słonecznik (na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu), gdy się zezłoci dodajemy miód. Całość wykłądamy równomiernie na mus jabłkowy.
Komentarze