Roladki drobiowe z camembertem i pietruszką

4.86 (7 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Wspaniała propozycja na niedzielny obiad- roladki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Środek to rozpływający się w ustach, roztopiony ser camembert, któremu wyrazistości dodaje natka pietruszki. Po prostu pycha!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -2 duże filety z piersi kurczaka
    -3 małe jajka
    -4 łyżki bułki tartej
    -4 łyżki mąki
    -150 g sera pleśniowego
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -1 łyżka przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
    -1 łyżeczka soli
    -1/2 łyżeczki pieprzu
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Roladki drobiowe z camembertem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem i pozbawione błonek filety dzielimy wszerz na pół, tak aby powstały dwa kotlety.
  • 2 2. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię. Dokładnie nacieramy przyprawami po obu stronach.
  • 3 3. Na środek kotletów układamy pokrojony na kawałki ser i drobno posiekaną pietruszkę.
  • 4 4. Zwijamy roladki. Każdą z nich maczamy w jajku, następnie panierujemy w mące, znów maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
  • 5 5. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem (musi być go tyle, żeby przykrył ponad połowę roladek) i smażymy z obu stron na rumiano po około 7 minut. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!

Porady

W wersji bezglutenowej można użyć do panierowania mąki ryżowej i bezglutenowej bułki tartej, dostępnej w każdym większym markecie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Camembert Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować