Rolada żyrafa z bananem w czekoladzie

4.5 (168 ocen)

Wbrew pozorom zrobienie takiej rolady jest proste i szybkie, a dzieci... zachwycone!

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    2 banany
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ok. 1 łyżka masła
    ok. 250 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty

Rolada żyrafa z bananem w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yccu1s 1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4-5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty.
  • image-1nrkgg5 2. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór.
  • image-1vh2uqo 3. Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 10 min. Zdjąć papier i zrolować na ścierce. Pozostawić do ostudzenia. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować