Rolada żyrafa z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, mieszać łyżką. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienko olejem. Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka. Po czym wycisnąć na papierze jasny szablon żyrafy. Włożyć blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na drugą blachę, przykryć ściereczką, odwrócić, ostrożnie zdjąć papier, przykryć ściereczką lnianą i zwinąć w roladę. Ostawić do całkowitego ostudzenia.
NADZIENIE:
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Banany obrać skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Ciasto rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, zostawić wolne miejsce przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany, po czym ściśle zwinąć w roladę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
SMACZNEGO
Komentarze