Rolada Żyrafa z bananem

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Inna niż wszystkie i szybko znika z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 5 jajek
    - 6 łyżek cukru
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 80 ml wody
    - 45 ml oleju
    - 2 łyżki naturalnego kakao

    Nadzienie:
    - 500 ml śmietany 30 %
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 2 śmietan- fixy
    - 2 banany
    - sok z cytryny do skropienia bananów
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada żyrafa z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, mieszać łyżką. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienko olejem. Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka. Po czym wycisnąć na papierze jasny szablon żyrafy. Włożyć blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na drugą blachę, przykryć ściereczką, odwrócić, ostrożnie zdjąć papier, przykryć ściereczką lnianą i zwinąć w roladę. Ostawić do całkowitego ostudzenia.

    NADZIENIE:
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Banany obrać skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

    Ciasto rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, zostawić wolne miejsce przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany, po czym ściśle zwinąć w roladę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    SMACZNEGO

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować