Rolada Żyrafa

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto ślicznie się prezentuje, a oryginalny wygląd kusi do wypróbowania wypieku nie tylko dzieci ale również i dorosłych! ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 żółtek, 10 łyżeczek cukru, ok 105g mąki, 80ml wody, 45ml oleju, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2-3 łyżki kakao, 5 białek, 250ml śmietany min30%, 350g jogurtu greckiego, 4 łyżeczki cukru pudru, 1 śmietan-fix, ok 5g żelatyny, owoce np brzoskwinia, malina, ananas, wiśnia (według uznania), blacha z piekarnika (np.42x37cm)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe (etap I). 5 żółtek ubijamy z 4 łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100g mąki, 80ml wody, 45ml oleju oraz łyżeczkę cukru waniliowego. (można też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Miksujemy do połączenia składników
  • 2. Ciasto na wzór żyrafy (jasne). 1 białko ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżeczki cukru i miksujemy do rozpuszczenia drobinek. Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  • 3. Ciasto czekoladowe (etap II). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy 2-3 łyżki kakao i miksujemy. W innej misce ubijamy na sztywno 4 białka, a następnie dodajemy 4 łyżeczki cukru. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie łyżką.
  • 4. Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.
    Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia.
    Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • 5. Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy łyżką.
  • 6. Roladę smarujemy masą jogurtową, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Układamy owoce i zawijamy, starając się zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.

Porady

Gdy nie posiadacie rękawa cukierniczego, wystarczy nałożyć wzór żyrafy łyżką lub łyżeczką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować