1.Przygotowujemy ciasto czekoladowe (etap I). 5 żółtek ubijamy z 4 łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100g mąki, 80ml wody, 45ml oleju oraz łyżeczkę cukru waniliowego. (można też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Miksujemy do połączenia składników
2.Ciasto na wzór żyrafy (jasne). 1 białko ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżeczki cukru i miksujemy do rozpuszczenia drobinek. Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
3.Ciasto czekoladowe (etap II). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy 2-3 łyżki kakao i miksujemy. W innej misce ubijamy na sztywno 4 białka, a następnie dodajemy 4 łyżeczki cukru. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie łyżką.
4.Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia.
Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
5.Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy łyżką.
6.Roladę smarujemy masą jogurtową, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Układamy owoce i zawijamy, starając się zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
Porady
Gdy nie posiadacie rękawa cukierniczego, wystarczy nałożyć wzór żyrafy łyżką lub łyżeczką :)
Komentarze