Sufletowe rozetki z łososia na musie żurawinowo wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ryba ze słodkim dodatkiem? Dlaczego nie?

  • 60 min

Składniki:


  • 400 g filetu z łososia
    100 ml śmietany 30%
    Sól
    pieprz biały lub czarny
    100 g żurawiny suszonej
    80 g wiśni bez pestek
    sok z cytryny
    cukier
    kardamon





Sufletowe rozetki z łososia na musie żurawinowo wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy przez sito.
    Z łososia zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i kroimy go w kostkę. Wkładamy do blendera, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania papki. Za pomocą rękawa i ozdobnej tylki wyciskamy na papierze do pieczenia rozetki i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min.
    Gotowe podajemy z musem owocowym, ozdobione np plasterkami cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy