Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką

4.5 (182 ocen)

  • 4 godz.

Rolady mięsne to moja miłość.Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg)
    1 czerwona papryka
    kilka sztuk pieczarek
    4 duże plastry żółtego sera
    3 suszone pomidory z oliwy
    pół łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    3 łyżki keczupu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń

Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Już zawinięta rolada 1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
    Rozkrajamy delikatnie, bardzo ostrym nożem, na płat grubości około jednego centymetra.

    Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę.
    Keczup, sok z cytryny, pieprz cayenne oraz paprykę słodką i pokrojone suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Przygotowaną pastą smakujemy mięso tak wewnątrz, jak na zewnątrz. Przekładamy nasmarowaną pierś do niemetalowego naczynia i zamykamy je lub zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.
  • Gotowa rolada, zaraz po upieczeniu 2. Po czasie marynowania, mięso wyjmujemy na stolnicę, na której rozkładamy kawałek folii aluminiowej. Powinien by takiej wielkości, by potem pieczeń swobodnie w nią zawinąć.
    Na płacie mięsa układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki.
    Roladę zwijamy delikatnie, by nic się nie wysypało i nie rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę "pakujemy" w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim naczynie z mięsem. Pieczemy w folii przez 45 minut. Następnie z góry odwijamy folię i dopiekamy maksymalnie dwa kwadranse polewając co jakiś czas roladę powstałym sosem.

Porady

Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc nie musi długo się marynować. Chodzi jednak o to, by oczywiście dobrze przeszła przyprawami, dlatego warto przygotować ją minimum na około dwie godziny przed pieczeniem i odstawić na ten czas do lodówki. (najlepiej na noc) Jeśli mamy taką chęć, po utworzeniu z mięsa płata, można również filet rozbić jeszcze cieniej tłuczkiem (będzie się łatwiej zawijać). Ja jednak tego nie robię, ze względu na to, że akurat pierś indycza jest moim ulubionym mięsem i lubię gdy jest go dużo. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować