Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

4.49 (154 ocen)

Prosta i smaczna rolada na kanapkę

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 namoczona bułka
    350g pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    Ser żółty
    Natka pietruszki świeża lub mrożona
    1-2 ogórki kiszone
    Przyprawa do mięsa Knorr, pieprz, Vegeta, czosnek w proszku, papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodaję ok pół bułki wyciśniętej z wody, jajko, pieprz, przyprawę do mięsa i odstawiam na bok żeby przeszło smakiem.
    Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewam wodą (ok pół szklanki) i czekam aż woda wyparuje a papryka zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula zmięknie dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki. Kiedy pieczarki będą już dobrze podsmażone doprawiam do smaku Vegetą, pieprzem, czosnkiem i mieloną papryką. Jak farsz przestygnie dokładam ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę.
    Na stole rozkładam papier do pieczenia, układam na nim mięso w prostokąt na grubość ok 1cm. Następnie posypuje natką pietruszki (miałam akurat mrożoną), wykładam farsz, posypuję startym żółtym serem. Łapię za jeden bok papieru i ciągnąc go zwijam wszystko w roladkę. Po wierzchu posypuje majerankiem, zakrywam papierem, wkładam do blachy takiej w której piekę chlebek, podłużnej i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na ok 40-50 min. Po tym czasie odcinam papier tak aby odkryć roladę i piekę jeszcze ok 25min.

Porady

Jeśli mamy problem z posiekaniem cebuli to polecam przekroić ją wcześniej na pół i na ok 10 min włożyć do zamrażarki. Soki troszkę zamarzają i przy siekaniu nie szczypie w oczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować