Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki namoczyć w letniej wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
2.Do mięsa wołowo - wieprzowego dodać 3/4 odciśniętej bułki, 3/4 cebuli i 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
3.Do mięsa mielonego z kurczaka dodać szpinak i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić.
4.Rozłożyć (najlepiej na folii spożywczej) w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wołowo - wieprzowego, na nim rozłożyć mięso z kurczaka, na brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i podlać oliwą. Zawinąć roladę w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180*C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry.
Porady
Podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno.
Komentarze