Rolada z mięsa mielonego

5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowe i wieprzowe)
    30 - 40 dag mięsa mielonego z kurczaka
    2 jajka
    2 bułki
    2 - 3 łyżki mielonego szpinaku (użyłam posiekanej natki pietruszki)
    2 średnie cebule
    3 - 4 ząbki czosnku
    1 laska kiełbasy (np. wiejskiej)
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki namoczyć w letniej wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  • 2. Do mięsa wołowo - wieprzowego dodać 3/4 odciśniętej bułki, 3/4 cebuli i 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • 3. Do mięsa mielonego z kurczaka dodać szpinak i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić.
  • rolada z mięsa mielonego 4. Rozłożyć (najlepiej na folii spożywczej) w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wołowo - wieprzowego, na nim rozłożyć mięso z kurczaka, na brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i podlać oliwą. Zawinąć roladę w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180*C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry.

Porady

Podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować