Potrawę przygotowałem z łososia norweskiego, hodowanego w czystych, głębokich i zimnych wodach Norwegii. Ryba ta jest cennym źródłem nienasyconych kwasów omega-3 oraz witamin i minerałów
Rolada z łososia z farszem wigilijnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie grzyby (najlepiej kapelusze) rozmrozić wcześniej. Oczyścić wszystkie warzywa. Zioła umyć i osuszyć. Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać. Farsz: białą cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie grzyby pokroić w średnią kostkę. Czosnek posiekać.
2.Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wsypać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 150 g pokrojonych grzybów, doprawić solą i pieprzem, zeszklić, wymieszać z czosnkiem. Borowiki zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, wystudzić.
3.Na desce położyć filet z łososia skórą do dołu. Ostrym nożem naciąć mięso od ogona (nie przekroić skóry). Chwycić za część od ogona i przesuwać płasko nożem od siebie i do siebie, równocześnie delikatnie i z wyczuciem pociągać za część ogonową – w ten sposób idealnie oddzielimy skórę od mięsa.
4.Łososia oczyścić z szarego tłuszczu przy skórze, potem usunąć ości, np. pęsetą.
Mięso przekroić wzdłuż na całej długości, nie docinając do końca, tak aby z dwóch połówek powstał duży płat. Brzegi równo przyciąć, tak by uzyskać prostokąt. Odcięte skrawki odłożyć do farszu.
5.Przygotowany płat łososia doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie posmarować bardzo cienką warstwą musztardy ziołowej. Posiekać koperek i natkę pietruszki, równomiernie posypać łososia. Rybę skropić octem balsamicznym. Odstawić do lodówki do zamarynowania na ok. 20 minut.
6.Farsz: filet z białej ryby i skrawki łososia posiekać. Dodać wystudzone smażone grzyby, śmietankę, sól i pieprz. Skórkę z cytryny i papryczkę pepperoni posiekać, wsypać do farszu. Bakalie pokroić na niezbyt drobne kawałki, dodać do składników. Dokładnie wymieszać, doprawić sokiem z cytryny.
7.Płat łososia podzielić na dwie równe części, rozsmarować farsz, zostawiając 1-cm wolne brzegi. Rozwinąć nachodzące na siebie dwa pasy folii spożywczej, cienko posmarować olejem, położyć filety. Folią od siebie zrolować filety, ciasno ściskając folią, końce folii skręcić. Potem rolady zawinąć jeszcze w folię aluminiową.
8.W rondlu zagotować ok. 3 l wody. Posolić, włożyć rolady, przykryć, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Wyjąć, studzić ok. 20 minut. Nożyczkami zdjąć folię aluminiową. Folię spożywczą naciąć, wytworzony sos ostrożnie zlać do garnka. Potem rolady rozwinąć i wystudzić.
9.Sos: mak opłukać zimną wodą na sicie. Wsypać do 0,5 l wrzącej wody, gotować ok. 20 min. Odcedzić, raz zmielić. Warzywa na sos pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 40 g masła. Dodać mak, podsmażyć. Wlać śmietankę i sos z łososia, zagotować, doprawić solą, pieprzem, połową posiekanej natki i sokiem z cytryny.
10.Grzyby: cebulę i pora pokroić w kostkę. Na patelni roztopić 40 g masła, dodać warzywa i 300 g grzybów. Smażyć, aż grzyby będą rumiane. Doprawić solą, pieprzem, dodać resztę natki pietruszki. Na drugiej patelni roztopić 30 g masła. Włożyć rolady z łososia, obsmażyć na rumiany kolor wraz z plastrami cytryny.
11.Rolady pokroić ostrym nożem na ukośne plastry. Na półmisek wyłożyć smażone borowiki, ułożyć plastry łososia, polać sosem makowym, resztę sosu wlać do sosjerki. Rybę ozdobić smażonymi plastrami cytryny i świeżym koperkiem.
Komentarze