Jajka z farszem z łososia

4.5 (155 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kremowy śmietankowy serek połączony z wyrazistym w smaku łososiem to dla mnie odkrycie połączenia idealnego. Polecam ze względu na smak i piękny pastelowy kolor tego farszu.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - łosoś wędzony: 100 gramów
    - serek śmietankowy: 2 łyżki
    - pieprz (biały): 0.5 łyżeczki

    - pieprz (zielony marynowany): 10 sztuk
    - szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Jajka z farszem z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z farszem z łososia 1. Jajka włożyć do rondelka, wlać zimnej wody tyle, aby jajka były zakryte, nakryć pokrywką i zagotować. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłączyć palnik. Trzymać jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalać zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usunąć skorupki, a jajka opłukać wodą.
  • 2. Część łososia odłożyć do dekoracji, pozostałą część pokroić na drobne kawałeczki. Dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym białym pieprzem, wymieszać.
  • 3. Jajka przekroić na połówki, delikatnie ściąć nieco białka, aby się nie przewracały. Nakładać po łyżeczce farszu z łososia. Dekorować odsączonym z zalewy pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  • 4. UWAGI: farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a wykładać na jajka dopiero przed podaniem. Jest znacznie smaczniejszy, gdy ma czas, aby smaki się wymieszały. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Do farszu nie dodałam soli, bo dla mnie łosoś jest wystarczająco słony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Łosoś wędzony Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować